Rusia negociaza cu Ucraina, Kazahstan si Uniunea Europeana, pentru importuri de cereale furajeze, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii, dupa cum arata Mediafax.

Seceta din aceasta vara, cea mai grava din ultimii o suta de ani, a dus la scaderea productiei de cereale a Rusiei cu 38% fata de 2009, la 60,3 milioane de tone.

Autoritatile de la Moscova intentioneaza sa cumpere circa doua milioane de tone de cereale din Ucraina, 0,5 milioane tone din Kazahstan si alte 0,5 milioane tone din alta parte, cel mai probabil din Uniunea Europeana, livrarile urmand sa aiba loc anul viitor.

Citeste si:

Deficitul de cereale furajere din Rusia este de circa cinci milioane de tone.

Guvernul, care a interzis exporturile de cereale in perioada 15 august 2010-iulie 2011, a mizat pe cresterea suprafetelor insamantate cu grau de primavara, pentru a compensa productia mai mica a cerealelor de iarna, din cauza secetei.

Presedintele Uniunii cerealelor din Rusia, Arkadi Zlochevski, a avertizat ca planurile guvernului ar putea fi prea optimiste, intrucat cantitatea de fertilizatori este mai mica decat in 2009, iar investitiile in noi utilaje agricole au fost oprite.