Conditiile de finantare pentru bancile din tarile periferice ale zonei euro se mentin dificile

Conditiile de finantare pentru bancile din tarile periferice ale zonei euro s-au mentinut dificile, luni, in conditiile in care acordul Uniunii Europene de sustinere a Irlandei nu a calmat temerile legate de datoriile suverane, transmite Reuters.

Randamentul obligatiunilor irlandeze a scazut, dupa ce UE a aprobat programul de finantare de 85 de miliarde de euro si a prezentat un sistem permanent anticriza, informeaza Mediafax.

In restul statelor periferice din zona euro informatiile au fost primite insa cu precautie, iar randamentul obligatiunilor spaniole pe termen de zece ani a crescut, intrucat acordul nu a redus asteptarile ca Portugalia si posibil Spania sa aiba nevoie de asistenta financiara.

Din acest motiv, Banca Centrala Europeana (BCE) se afla intr-o dilema, deoarece a promis sa informeze pietele in aceasta saptamana daca va continua sau nu retragerea masurilor exceptionale de sustinere a pietei financiare prin lichiditati.

"Exista multiple dovezi ca criza nu s-a incheiat si sunt multe banci care sunt dependente de lichiditatile BCE, nu doar in Grecia si Irlanda dar si in tari mai puternice precum Germania", a declarat Patrick Jacq, analist la BNP Paribas.

Pana la amplificarea tensiunilor din piata financiara, saptamana trecuta, analistii anticipau ca BCE va aplica dobanda variabila pentru licitatiile pe termen de trei luni si va limita fondurile puse la dispozitie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri