Mai multi irlandezi au pornit pe cai paralele, intr-o calatorie romaneasca. Drumurile li s-au intersectat si atunci li s-au adaugat cativa romani si tot mai multi irlandezi.
Luni, 29 noiembrie, calatorii au fost primiti in vizita la presedintele Irlandei, Mary McAleese.

Atunci cand Shaun Davey descoperea Cimitirul Vesel, cu spiritul sau aparte, Peter Hurley traia deja de mai bine de 10 ani in Romania. Fascinat de filosofia de viata pe care a intalnit-o in cimitir, compozitorul irlandez a creat o suita muzicala avand ca texte epitafuri de la Sapanta.

Muzica traditionala irlandeza se imbina cu muzica romaneasca, cu muzica de camera si cu alte influente. Interpretarea a fost facuta de muzicieni din Irlanda si Romania. (2009)

Ca sa poata duce muzica inspirata de Cimitirul Vesel in locul de obarsie, Peter Hurley a creat un intreg festival: Drumul lung spre Cimitirul Vesel.

Sambata, 27 noiembrie, in cea mai mare catedrala din Dublin, Saint Patrick, peste 1000 de oameni s-au strans pentru concertul extraordinar „Muzica lui Shaun Davey - O calatorie romaneasca”, produs de televiziunea nationala a Irlandei, RTE, cu sprijinul Culture Ireland, Institutului Cultural Roman (ICR), al Fundatiei Culturale Irlandezo-Romane, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, sub inaltul patronaj al Ambasadei Irlandei in Romania si al Ambasadei Romaniei in Irlanda.

80 de muzicieni din Irlanda si Romania, din care 25 de studenti ai Corului barbatesc al Facultatii de Teologie de la Sibiu, Orchestra Televiziunii Nationale Irlandeze (RTE), sub bagheta dirijorului David Brophy, au cantat versurile lui Stan Ion Patras, in viziunea artistica a lui Shaun Davey.

O mica delegatie romana - Constantin Chiriac, directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, regizorul Silviu Purcarete, Ambasadorului Romaniei in Irlanda, Excelenta Sa domnul Iulian Buga - impreuna cu o elita a Irlandei - ambasadorul Irlandei in Romania, Excelenta Sa domnul John Morahan, doamna Gemma Hussey - si foarte multi irlandezi au sustinut calatoria romaneasca transpusa in act artistic.

Concertul „Muzica lui Shaun Davey - O calatorie romaneasca”, dedicat Zilei Nationale a Romaniei a marcat 20 de ani de relatii diplomatice romano-irlandeze si poate un nou inceput de drum. Romani sau irlandezi, calatori sau spectatori, toti cei 1000 de oameni care au fost sambata in catedrala Saint Patrick s-au simtit romani mandri. Spiritul a fost acolo. Au fost lacrimi, zambete, emotii puternice. Un jurnalist roman soptea la final cu mirare si un strop de speranta: „e prima data cand ma simt mandru ca sunt roman!”

Luni, pe 29 noiembrie, colindele romanesti au rasunat la resedinta prezidentiala a Irlandei. Doamna Mary McAleese a invitat oaspetii calatori. Corul din Sibiu, compozitorul Shaun Davey si cativa invitati speciali - printre care Ambasadorul Romaniei la Dublin, E. S. domnul Iulian Buga, Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, E. S. domnul John Morahan, Peter Hurley (producatorul Festivalului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, initiatorul acestui proiect), regizorul Silviu Purcarete si scenograful Dragos Buhagiar - au petrecut timp romanesc in Irlanda.

Corul Barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu, condus de Parintele Sorin Dobre a cantat colinde romanesti la Palatul prezidential al Irlandei.

Fie ca e vorba despre filosofia de viata si moarte a dacilor, despre colinde precrestine sau crestine, despre arta ancestrala sau contemporana, spiritul romanesc strabate timpurile pentru a se face auzit cu forta si pregnanta. Unii irlandezi au devenit calatori spre Romania. Peter Hurley, Shaun Davey, David Brophy si multi altii isi dedica timpul si resursele cautarii esentei romanesti. Ei cred ca Romania trebuie cunoscuta, trebuie inteleasa, trebuie promovata.

Poate ca irlandezii se simt atat de atrasi de Romania pentru ca cele doua tari seamana. Irlanda a avut criza ei de identitate. „Au fost vremuri grele, cand irlandezilor le era rusine sa spuna ca sunt irlandezi. Toti voiau sa plece din tara, nu mai aveam directie, nu mai aveam identitate” - povesteste Peter Hurley. „Prin cultura ne-am regasit mandria nationala.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri