Grupul elvetian UBS a imprumutat in total 74,5 miliarde de dolari din fondurile de 3.300 miliarde de dolari puse de Fed la dispozitia bancilor sub forma de credite cu dobanda foarte redusa, cea mai mare suma luata de o banca in aceste scheme, transmite Bloomberg.

Citigroup, cel mai mare benficiar american al programelor, a luat mai putin de jumatate din suma imprumutata catre UBS, potrivit raportului prezentat de Fed.

Barclays a contractat cel mai mare imprumut singular in cadrul programelor de credite overnight ale Fed, luand 47,9 miliarde de dolari pe 18 septembrie 2008.

"Vorbim de sume uriase de bani care au mers catre salvarea unor mari banci straine. A devenit Federal Reserve banca centrala a intregii lumi? Cred ca este o chestiune care trebuie examinata", a declarat senatorul american independent Bernard Sanders, cel care a introdus in legislatia Statelor Unite articolul ce impune Fed sa efectueze astfel de rapoarte.

Citeste si:

Bancile straine se numara printre marii investitori din Statele Unite si au cumparat masiv active inainte de criza din 2008. Odata cu blocarea pietelor de credit, Federal Reserve nu a dorit sa-si asume riscul ca investitorii straini sa renunte la expunerea pe piata americana, situatie care ar fi adancit criza.

Raportul Fed arata ca banca centrala a devenit un creditor global de ultima instanta, acordand imprumuturi masive la dobanzi simbolice catre mari bani europene, precum si pentru giganti americani ca Bank of America sau Wells Fargo, care au luat 45 miliarde de dolari fiecare.
Goldman Sachs Group, care a avut anul trecut cele mai mari profituri din istorie, a imprumutat peste 24 miliarde de dolari in programele de urgenta ale bancii centrale.

Dintre companiile nefinanciare, nume precum Harley Davidson si General Electric au emis note comerciale catre Fed in cadrul unui program care a atins, la punctul maxim, un rulaj de credit de 348,2 miliarde de dolari.

Sanders a declarat ca va investiga daca bancile au imprumutat guvernul cu banii de la Fed, profitand de diferenta de dobanda in favoarea titlurilor de stat.