Conducerea BCE a convenit ca o continuare a planului de retragere a lichiditatilor puse la dispozitia bancilor ar fi dat un semnal nepotrivit.
Trichet a aratat ca BCE a decis sa continue sa acorde lichiditati pe termen de trei luni, in ianuarie, februarie si martie 2011.

Seful BCE nu facut un angajament ferm privind intensificarea achizitiilor de obligatiuni suverane pentru sustinerea unor tari precum Portugalia si Spania, in pofida speculatiilor ca ar putea lua noi masuri anti-criza.

"Programul de cumparare de obligatiuni este in desfasurare, repet...in desfasurare", a afirmat Trichet la conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara in care banca a mentinut dobanda cheie la 1%.

El a adaugat ca nu va comenta observatiile participantilor din piata.

BCE a inceput sa cumpere obligatiuni suverane in luna mai si a cheltuit pna in prezent 67 de miliarde de euro, cea mai mare parte in primele trei saptamani ale programului.

Citeste si:

Analistii cred ca BCE va fi nevoita in curand sa cumpere mai multe obligatiuni suverane, daca criza datoriilor din zona euro va spori riscul ca Portugalia si Spania sa ajunga in situatia de a solicita ajutor international.

"Anticipam ca achizitiile vor atinge 100 de miliarde de euro pana la inceputul anului viitor si vor include si obligatiuni spaniole", a declarat Jacques Cailloux, analist la RBS.

Elisabeth Afseth, analist la Evolution Securities, se astepata ca programul de achizitii de obligatiuni sa atinga 1.000-2.000 de miliarde de euro.

BCE a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica din zona euro in 2010, de la un interval de 1,4%-1,8% din PIB estimat in septembrie, la 1,6%-1,8%, cu o valoare mediana de 1,7%.

Pentru 2011, banca prognozeaza o crestere de 0,7%-2,1% si o valoare de mijloc de 1,4%. In septembrie, BCE anticipa un interval de crestere de 0,5%-2,3%.