Casele de licitatie Christie si Sotheby, care controleaza aproximativ 95% din vanzarile mondiale de opere de arta, au avut in 2005 un an plin de realizari, bucurandu-se de preturi si incasari record. Casa Christie a avut vanzari de 759 milioane de dolari doar pe piata new-yorkeza, in crestere fata de incasarile din 2004 de 735 milioane de dolari.

Chiar daca nu a fost consemnata o suma record pentru o singura opera de arta ca-n 2004, cand una din picturile de tinerete a lui Picasso, "Baiatul cu pipa (Garcon a la Pipe)", a fost vanduta pentru 104 milioane de dolari, totusi, alte piese au fost comercializate la preturi foarte bune, potrivit unui clasament prezentat de The Forbes. Clasamentul celor mai mari sume platite in 2005 pentru opere de arta il plaseaza pe Brancusi pe al doilea loc cu "Pasare in vazduh", achizitionata in mai 2005 pentru suma de 27,5 milioane de dolari.

Cea mai scumpa opera de arta a acestui an a fost pictura maestrului venetian Canaletto, "Venetia, Marele Canal, Privire din nord est dinspre Palazzo Balbi catre Podul Rialto (Venice, the Grand Canal, Looking Northeast from Palazzo Balbi to the Rialto Bridge)", care a fost adjudecata pentru 32,6 milioane de dolari. Pictura, care a apartinut odinioara lui Sir Robert Walpole, fost premier al Marii Britanii, a fost achizitionata prin telefon de un cumparator anonim la o licitatie organizata de Sotheby in Londra. Este cel mai mare pret incasat vreodata pentru o pictura de-ale lui Canaletto, depasind un record realizat doar cu o zi inainte, cand la o licitatie de la New-York, o alta pictura realizata de acelasi Canaletto, "Bucintoro pe Marele Canal in ziua Inaltarii" (The Bucintoro at the Molo, Venice, on Ascension Day)", a fost adjudecata contra sumei de 20,1 milioane de dolari.

Pentru multi artisti, piesele lor au consemnat noi recorduri de vanzari. "Omagiu lui Matisse", realizat de Mark Rothko, a atins un pret de vanzare de 22,4 milioane de dolari. Cum se explica aceasta crestere a vanzarilor? David Norman, membru in conducerea casei Sotheby, a precizat ca noii imbogatiti ai Rusiei, dar si cumparatori din China si India, au inceput sa se orienteze catre speculatiile de pe piata operelor de arta, mai mult de dragul diversificarii portofoliului de bunuri.

"Arta a devenit acum o clasa de bunuri distincta si o strategie de diversificare a portofoliului, chiar si pentru cumparatorul obisnuit", a declarat Elizabeth von Habsburg, presedinte al firmei de consultanta din domeniul artei Masterson Gurr Johns.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri