Polonia nu trebuie sa se grabeasca sa adopte euro, al carei viitor este incert, pana cand Uniunea Europeana nu va ajusta institutiile politice si economia astfel incat sa sustina o moneda unica stabila, a declarat vineri guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, citat de Bloomberg, scrie Mediafax.
"Uniunea monetara europeana este un proiect ambitios dar neterminat. Ambitia politica nu a fost egalata de capacitatea si vointa de a ajusta institutiile economice, ceea ce pune sub semnul intrebarii viitorul euro", a afirmat Belka intr-un discurs sustinut la Cracovia si citat de site-ul Forsal al publicatiei Dziennik Gazeta.

Belka a adaugat ca aceasta situatie creeaza o mare dilema privind optiunea Poloniei.

Autoritatile de la Varsovia au renuntat anul trecut la obiectivul de adoptare a euro in 2012, dupa ce veniturile bugetare au scazut din cauza recesiunii mondiale.

In 2009, deficitul bugetar al Poloniei a crescut la 7,2% din PIB, fiind de peste doua ori mai mare decat limita de 3% permisa de legislatia Uniunii Europene.

Pentru acest an, guvernul estimeaza un deficit bugetar de 7,9%, pe care intentioneaza sa il reduca la 3% pana in 2013.

Belka a spus ca este pentru adoptarea euro, dar, in conditiile actuale, termenul poate fi doar ipotetic.

El a explicat ca blocul comunitar duce lipsa de un buget comun sau de o politica bugetara comuna.

"Drept surogat, avem Tratatul de la Maastricht, care este un acord intre gentlemeni, dar s-a dovedit ca nu exista destui gentlemeni", a aratat bancherul.

Guvernul a aprobat, in octombrie, un plan de pregatire a legislatiei, a sistemului bancar si a administratiei pentru adoptarea euro de indata ce tara va indeplini conditiile economice si politice.

Ministrul de Finante, Jacek Rostowski, a declarat, pe 29 noiembrie, ca Polonia mai are de facut un drum lung inainte de adoptarea euro, intrucat trebuie sa indeplineasca criteriile la un nivel profund, sustenabil.

Polonia a intrat in UE in 2004 si trebuie sa adopte euro in conformitate cu acordul de aderare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri