BCE spune nu emiterii in comun de obligatiuni de catre statele din zona euro

Economistul sef al Bancii Centrale Europene (BCE), Jürgen Stark, a respins ideea emiterii in comun de obligatiuni de catre membrii zonei euro, sustinuta in principal de presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, apreciind ca fiecare stat este responsabil pentru propria datorie, potrivit AFP.

"Fiecare stat este responsabil pentru propria datorie", a afirmat Stark pentru publicatia Süddeutsche Zeitung, intrebat cat de pertinenta este ideea lansarii de obligatiuni in comun de catre statele din zona euro, pentru impartirea riscurilor, anunta Mediafax.

Ideea, sustinuta in principal de Juncker si de ministrul italian de Finante, Giulio Tremonti, a fost respinsa luni de cancelarul german Angela Merkel. Aceasta sustine ca emiterea in comun de obligatiuni va slabi rigoarea controlului finantelor publice.

Stark considera ca ar trebui consolidat sistemul prin care se verifica daca un stat din zona euro respecta Pactul European pentru Stabilitate, introducandu-se sanctiuni automate in caz de abateri bugetare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri