Ministrii de Finante din zona euro au convenit ca, pentru moment, nu este nevoie de majorarea fondurilor mecanismului destinat protejarii uniunii monetare, in pofida riscurilor care continua sa ameninte planurile de ajutor pentru Irlanda si Grecia, transmite AFP.

"Nu este nevoie de o majorare imediata", a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, dupa o reuniune a membrilor zonei euro organizata la Bruxelles, arata Mediafax.

Statele din zona euro au infiintat in primavara acestui an Mecanismul European pentru Stabilitate Financiara, un fond de garantii de 440 de miliarde de euro din partea statelor uniunii monetare. Dispozitivul poate fi suplimetat cu imprumuturi de 250 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International si finantare de 60 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene.

Investitorii apreciaza ca Spania si Portugalia ar putea apela in curand la ajutor prin intermediul acestui mecanism.

Contributia facilitatii la pachetul de asistenta financiara externa destinat Irlandei, de 85 de miliarde de euro, va fi de 17,7 miliarde de euro.

"Sumele necesare programului de ajutare a Irlandei sunt destul de mici in comparatie cu posibilitatile Fondului. Acest mecanism va utiliza in cazul Irlandei mai putuin de 10% din capacitatea totala de imprumut. Raman destule resurse pentru a-i ajuta si pe altii, daca va fi nevoie", a afirmat Klaus Regling, directorul Mecanismului.

Cancelarul german, Angela Merkel, a respins ferm posibilitatea suplimentarii fondului de 750 de miliarde de euro sau vanzarea de obligatiuni garantate de intreaga uniune monetara.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si