Astfel, Moody's a redus de la "Baa1" la "Baa2" ratingul OTP Bank pentru depozite pe termen lung in moneda locala si de la "Baa1" la "Baa3" calificativul pentru depozite in moneda straina, se arata intr-un comunicat al Moody's. Totodata, agentia a coborat de la "Baa1" la "Baa2" ratingul datoriilor cu drept de preemptiune, negarantate, in moneda straina. Calificatul depozitelor pe termen scurt in moneda locala a fost confirmat la "Prome-2".

Moody's a redus, de asemenea, ratingurile OTP Mortgage Bank (la "Baa2" si "Baa3" pentru depozitele in moneda locala si straina), K&H Bank (la "Baa1" si "Baa3" pentru datoriile in moneda locala si straina), MKB Bank (la "Baa3" pentru depozitele in moneda locala si straina), Erste Bank Hungary (la "Baa3" pentru depozitele in moneda locala si straina), MFB Development Bank (la "Baa3" pentru depozitele si datoriile in moneda straina) si Budapest Bank (la "Baa3" pentru depozitele in moneda straina).

Toate aceste calificative au perspectiva negativa.

Moody's a confirmat, in plus, ratingurile depozitelor FHB Mortgage Bank la "Baa3/Prime-3", cu perspectiva negativa.

Citeste si:

Agentia de evaluare noteaza ca principala vulnerabilitate care influenteaza perspectiva negativa a bancilor ungare este reprezentata de proportia mare de credite in moneda straina (70% din imprumuturile totale sunt denominate in valuta), multi debitori, in principal din sectorul de retail, nefiind acoperiti pentru riscurile valutare.

"Prin urmare, apare o vulnerabilitate mare la aprecierea forintului sau la cresterea dobanzilor legate de aceste monede straine", mentioneaza comunicatul.

Moody's avertizeaza ca mediul de afaceri dificil si profitabilitatea mai modesta ar putea face ca invetitiile sa fie mai putin atractive pentru grupurile bancare straine prezente in Ungaria.

Grupul OTP este prezent in Romania prin intermediul OTB Bank, OTP Garancia Asigurari, OTP Consulting Romania, OTPLeasing Romania si OTP Asset Management Romania.