Producatorul elvetian de medicamente Novartis a anuntat ca va realiza achizitii in valoare de 5,65 de miliarde de euro, ce vor face din divizia Sandoz cea mai mare unitate de produse farmaceutice generice din lume.

Novartis, care luna trecuta a anuntat previziuni de vanzari-record pentru anul fiscal curent, a confirmat ca a preluat in intregime producatorul german Hexal.

De asemenea, in portofoliul companiei elvetiene au intrat si 67,7 de procente din partenerul Hexal in Statele Unite, Eon Labs.

Divizia Novartis il detroneaza astfel pe liderul Teva Pharmaceuticals (Israel) din topul celor mai importanti producatori de medicamente generice, ce sunt identice din punct de vedere chimic cu cele ale unor marci cunoscute, evident mai scumpe.

Luand in calcul graficul anului 2004, Novartis se asteapta la vanzari totale de cinci miliarde de dolari pentru anul curent.

Producatorii generalisti precum Sandoz pot replica medicamentele marcilor consacrate, de indata ce brevetul de inventie expira si reusesc astfel cifre bune de vanzari prin pretul mai mic care nu trebuie sa acopere costuri de dezvoltare si cercetare.

In lume exista circa 150 de producatori generalisti ce formeaza o piata relativ fragmentata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ANAF:Producatorii de medicamente aveau facturile de la firme de turism