In iunie, companiile aveau bani si active lichide de 1.800 miliarde de dolari.

In loc sa construiasca facilitati de productie sau sa angajeze, companiile au preferat sa acumuleze lichiditati, evidentiind precautia de a investi intr-o periaoda in care recuperarea economica ramane greoaie, iar somajul si problemele financiare ale populatiei impiedica revigorarea consumului.

Acumularea de fonduri aduce beneficii reduse companiilor, din cauza dobanzilor mici, dar reflecta si oportunitatile reduse disponibile pentru plasarea banilor.

"Companiile privesc spre populatie si considera ca nu este un moment in care sa-si extinda afacerile", a afirmat economistul Deutsche Bank Torsten Slok.

Citeste si:

Un semn pozitiv al datelor prezentate de Rezerva Federala in raportul trimestrial este cresterea averii populatiei de la 53.700 de miliarde de dolari in trimestrul al doilea la 54.900 de miliarde de dolari in septembrie. Averea populatiei este insa sub maximul de 65.700 de miliarde de dolari atins in trimestrul al doilea din 2007, inainte de recesiune.

O parte importanta a banilor acumulati de companii se regasesc in conturile celor din sectorul IT, respectiv 352 de miliarde de dolari, potrivit analistului Howard Silverblatt.

Printre companiile cu cele mai mari rezerve se gasesc Microsoft, cu 43,25 miliarde de dolari, Cisco Systems, cu 38,9 miliarde de dolari sau Google, 33,4 miliarde de dolari.