Masurile, aprobate de guvern in noiembrie, prevad limitarea deficitului de peste doua miliarde de leva (un miliard de euro) al fondului public de pensii si mentinerea acestui la un nivel pozitiv pana in 2035.

Aprobarea proiectului a avut loc dupa mai multe saptamani de negocieri intre guvernul de centru-dreapta, sindicate si asociatiile patronale, legate de programul de aplicare si marimea pensiilor.

Fondul Monetar International a avertizat ca o noua amanare a reformei ar amplifica deficitul bugetar al Bulgariei pe termen mediu si ar putea exercita presiuni asupra consiliului monetar in care leva este cotata strict fata de euro.

Ministrul Muncii Totio Mladenov a avertizat ca un esec al negocierilor ar duce la falimentul sistemului.

Deficitul fondului de pensii va fi redus cu circa 600 de milioane leva (300 milioane euro) in 2011, dupa o majorare de 1,8% a contributiilor, o crestere a salariului minim din sectorul privat si a ratei de angajare.

Stagiul de cotizare pentru o pensie completa va incepe sa creasca treptat din 2012, iar pensionarile anticipate vor fi limitate, din 2015.

Citeste si:

Varsta de pensionare va fi majorata din 2021, pana va ajunge la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, de la 63, respectiv 60 de ani in prezent.

Parlamentul a votat pentru redirectionarea partiala a activelor fondurilor de pensii private catre sistemul de asigurari sociale de stat, spre nemultumirea partidelor de dreapta, care au avertizat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala.

Active in valoare de circa 100 de milioane de leva (50 milioane euro), din fondurile de pensii profesionale vor fi transferate in sistemul de asigurari sociale de stat, drept contributii pentru persoanele din aceste domenii care se vor pensiona in anii urmatori.

Fondurile profesionale private vor incepe sa plateasca pensii anticipate din 2015.

Initial, guvernul intentiona sa transfere integral activele fondurilor profesionale private catre stat, dar si-a atenuat pozitia dupa negocierile cu sindicatele si fondurile de pensii.