Cetatenii portughezi vor ajutor financiar international

Majoritatea portughezilor considera ca guvernul ar trebui sa solicite ajutor international pentru a depasi dificultatile financiare, ceea ce ar permite tarii sa iasa mai rapid din criza, potrivit unui sondaj citat de AFP.

Astfel, 46,4% dintre persoanele intervievate estimeaza ca Portugalia va cere ajutorul Uniunii Europene si al FMI, in timp ce 35,8% cred contrariul, scrie Mediafax.

O proportie de 47,1% considera ca guvernul trebuie sa ceara acest ajutor, in timp ce 44,8% sunt de parere ca tara trebuie sa isi rezolve singura problemele.

Marea majoritate, respectiv 62%, spun ca Portugalia nu trebuie sa iasa din zona euro, fata de 29,1% care sunt favorabili revenirii la moneda escudo.

Portugalia este considerata urmatoarea tara, dupa Grecia si Irlanda, care va recurge la sprijin extern, in pofida dezmintirilor repetate din partea autoritatilor, care aplica un program drastic de austeritate in vederea reducerii deficitului bugetar de la 7,3% in acest an la 4,6% in 2011.

"Nu exista niciun motiv pentru care FMI sa intre in Portugalia, pentru ca tara nu are nevoie. Stim exact ce sa facem. Nu avem nevoie sa vina altcineva sa ne spuna ce avem de facut", a afirmat sambata premierul José Socrates.

Totusi, pentru majoritatea portughezilor (50,1%), ajutorul international poate contribui la iesirea mai rapida din criza, in timp ce 50,8% dintre repondenti cred ca situatia tarii ar fi mai buna cu sprijin extern.

Sondajul a fost realizat de institutul Eurosondagem, in randul a 1.032 de persoane, pentru saptamanalul Expresso, Radio Renascenca si televiziunea SIC.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri