Bancile si-au redus expunerea in Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania in T2

Bancile si-au redus expunerea in Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania in al doilea trimestru, in conditiile in care criza datoriilor suverane a tulburat piata creditului, potrivit Bancii Reglementelor Internationale (BRI), scrie Mediafax.

Creditorii au redus cu 107 miliarde de dolari, la 2.280 miliarde de dolari, expunerea in Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, potrivit celui mai recent raport trimestrial al BIS. Institutia mentioneaza ca toate sistemele bancare majore si-au redus expunerea in Grecia in cel de-al doilea trimestru.

"Ingrijorarile legate de riscurile suverane in mai multe state din zona euro au reiesit la suprafata si au fost tema dominanta. Obligatiunile guvernamentale irlandeze s-au aflat, in principal, sub presiuni puternice, dar au fost afectate si obligatiunile grecesti, portugheze si spaniole, apoi mai tarziu cele belgiene si italiene. Diferentele dintre randamentele obligatiunilor suverane ale acestor state si cele ale Germaniei au continuat sa reflecte problemele legate de finantele publice", arata comunicatul.

Pachetul de ajutor international de 85 de miliarde de euro stabilit in septembrie de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru Irlanda nu a reusit sa confere investitorilor incredere in soliditatea finantelor publice din regiune, noteaza BRI.

Bancile franceze au avut, in perioada analizata, cea mai mare expunere in Grecia, de 83,1 miliarde de dolari, comparativ cu cea a Germaniei, de 65,4 miliarde de dolari. In Irlanda, bancile britanice aveau imprumuturi de 187,5 miliarde de dolari, in timp ce expunerea institutiilor de credit germane a fost de 186,4 miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri