Germania, vinovata de confuzia de pe piata financiara?

Comunicarea deficitara a cancelarului Angela Merkel si a guvernului german este responsabila de "confuzia totala" care a cauzat panica pe piata financiara in privinta datoriilor suverane inainte ca Irlanda sa primeasca ajutor financiar extern, a declarat presedintele BEI, Philippe Maystadt, citat de Mediafax.

Seful Bancii Europene de Investitii (BEI) a cerut liderilor europeni sa transmita un mesaj "clar" in aceasta privinta la summit-ul care se va desfasura joi si vineri, potrivit unui interviu acordat cotidianului francez Les Echos, citat de Reuters.

Comentariile lui Maystadt survin unor critici similare aduse cancelarului Merkel de Nout Wellink, reprezentant al Olandei in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, intr-un cotidian, saptamana trecuta.

Merkel a avut dreptate sa sustina ca investitorii trebuie sa suporte o parte a costurilor salvarii unui stat de la prabusire financiara, dar modul in care a fost transmis mesajul a creat neliniste pe pietele financiare, a adaugat presedintele BEI.

"In principiu, Angela Merkel a avut dreptate sa ceara investitorilor privati sa contribuie la costuri in cadrul mecanismului permanent de rezolvare a crizelor, care se va institui incepand din 2013. Dar modul in care a fost prezentata aceasta propunere a creat confuzie totala. Motivele ar fi reactia foarte rapida a pietelor dar si lipsa de claritate, mai ales in privinta faptului ca masura nu va fi retroactiva", a spus Maystadt pentru Les Echos.

Pozitia Berlinului, care cere sectorului privat sa participe alaturi de guvernele din zona euro la acoperirea costurilor unui eventual program de salvare pentru state, a fost lansata la mijlocul lunii noiembrie, in contextul discutiilor legate de introducerea unui sistem de rezolvare a crizelor dupa 2013.

Irlanda a fost nevoita sa acceseze ajutor financiar extern de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International din cauza presiunilor exercitate de pietele financiare.

Liderii europeni ar trebui sa arate ca au invatat lectia si sa prezinte un mesaj clar la summit-ul Uniunii Europene de saptamana aceasta, a spus seful BEI. In plus, acestia ar trebui sa faca public, cat mai repede posibil, propunerea privind modificarea trataului european pentru introducerea unui mecanism permanent de rezolvare a crizelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri