Guvernatorul Bancii Angliei (BoE) a incercat sa formeze un grup cu SUA, Elvetia si Japonia pentru recapitalizarea marilor banci cu sase luni inainte ca acestea sa fie lovite de criza financiara globala, potrivit unor note diplomatice americane, publicate de WikiLeaks si preluate de Reuters.

Intr-o nota datata martie 2008, guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a transmis ambasadorului american de la Londra, Robert Tuttle, ca bancile britanice au nevoie de injectii de capital, iar guvernatorii bancilor centrale trebuie sa-si coordoneze eforturile.

"Ar putea fi un grup temporar, iar (King - n.r.) a sugerat ca bancile centrale si ministrii de Finante din SUA, Marea Britanie si Elvetia ar trebui sa-si coordoneze discutiile cu alte state care detin cantitati mari de capital, inclusiv fonduri suverane de administrare a averii, referitor la reciclarea dolarilor pentru recapitalizarea bancilor. El a spus ca este greu sa privesti la cele patru mari banci britanice si sa nu te gandesti ca au nevoie de mai mult capital. Un efort coordonat al bancilor centrale si ministrilor de Finante ar putea fi necesar pentru elaborarea unui plan in vederea recapitalizarii sistemului bancar", mentioneaza Tuttle intr-un document confidential, potrivit Mediafax.

Cele patru mari banci britanice la care face referire documentul sunt Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC si Lloyds TSB.

Pana in octombrie 2008, banca americana de investitii Lehman Brothers s-a prabusit, iar Lloyds, Royal Bank of Scotland si HBOS a fost nevoite sa apeleze la ajutoare financiare guvernamentale.

King l-a informat pe ambasadorul american si pe secretarul adjunct al Trezoreriei SUA din acea perioada, Robert Kimitt, aflat in vizita la Londra, ca Grupul celor Sapte mari economii mondiale nu mai poate gestiona problemele financiare globale.

"G7 a ajuns aproape disfunctional la nivel economic. Nu sunt incluse economii importante, in special cele care detin cantitati mari, si in crestere, de capital. King a spus ca este nevoie de un nou grup international pentru rezolvarea problemei", a afirmat Tuttle.

King a apreciat, totodata, ca era imperativa gasirea unor mijloace pentru a permite bancilor sa vanda activele nelichide nedorite, inclusiv active ipotecare, fara sa recurga la vanzari la valori nerentabile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cinci locuri pe care merita sa le vizitezi in 2020