Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea cere statelor din zona euro sa majoreze capitalul institutiei, au declarat surse din BCE pentru Reuters, in incercarea de a se proteja fata de eventualele pierderi determinate de programul de achizitii de obligatiuni.
Printre optiunile discutate se numara si o dublare a capitalului BCE, a spus una dintre surse. O a doua sursa a afirmat ca suma care va fi ceruta nu a fost inca stabilita, potrivit Mediafax.

"Problema este ca banca este ingrijorata de eventuale pierderi din achizitiile de obligatiuni. La acest moment cumparam in valori mici, dar ce s-ar intampla daca achizitiile ar creste si obligatiunile ar valora brusc cu 30% mai putin?", a intrebat una din sursele Reuters.

BCE a refuzat sa comenteze.

Capitalul subscris al BCE este de 5,8 miliarde de euro, in timp ce activele detinute valoreaza aproape 138 de miliarde de euro, potrivit celui mai recent raport anual.

Toate cele 27 de banci din Uniunea Europeana (UE) contribuie la capitalul BCE. Cele 16 state din zona euro asigura 70% din capitalul bancii, iar celelalte 11 tari restul de 30%.

Incepand din mai, BCE a cumparat obligatiuni guvernamentale in valoare de 72 de miliarde de euro, parte a programului de 750 de miliarde de euro destinat stabilizarii financiare a unor state din zona euro. Majoritatea analistilor considera ca BCE s-a concentrat exclusiv pe cumpararea de obligatiuni ale Irlandei, Greciei si Portugaliei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri