Avertismentul ferm pentru Belgia, care are un grad de indatorare de aproximativ 100% din PIB, plaseaza tara intre statele riscante din zona euro, dintre care Grecia si Irlanda au primit, deja, ajutor financiar extern, iar Portugalia si Spania sunt amenintate de aceeasi situatie, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Analistii S&P au afirmat ca au ingrijorari privind perspectivele fiscale ale Belgiei, respectiv capacitatea guvernului de a-si respecta angajamentul de a cobori deficitul bugetar la 4,1% anul urmator si necesarul de finantare de aproximativ 11% din PIB al statului.

"Consideram ca incertitudinea politica prelungita din Belgia prezinta riscuri pentru ratingul suveran al tarii, mai ales avand in vedere conditiile dificile cu care se confrunta pe pietele financiare multe guverne din zona euro. Daca Belgia nu reuseste sa formeze un guvern curand, ratingul ar putea fi revizuit in scadere, posibil in urmatoarele sase luni", potrivit unui comunicat al S&P.

Citeste si:

Totodata, agentia de rating a confirmat calificativele Belgiei la "AA+" pentru credite pe termen lung, respectiv "A-1+" pentru perioada scurta.
Partidele politice din Belgia nu au reusit sa formeze un guvern dupa alegerile din iunie. Dupa sase luni de negocieri fara rezultat intre partide, este luata in calcul posibilitatea organizarii de alegeri anticipate.

Belgia a scapat in mare parte de presiunea exercitata de pietele financiare asupra Greciei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei, chiar daca a inregistrat o crestere a randamentelor cerute de investitori pentru obligatiunile guvernamentale.