Legea a fost adoptata de Adunarea Nationala a Ungariei cu 250 de voturi "pentru", 58 de voturi "impotriva" si 43 de abtineri. Actul normativ acorda termen pana la sfarsitul lunii februarie unui numar de aproximativ trei milioane de persoane cotizante la fondurile de pensii private pentru a trece la sistemul public de pensii cu sumele acumulate pana atunci.

In prezent, populatia are posibilitatea sa aloce o parte din cotizatiile obligatorii de pensii la o structura privata in speranta primirii unei pensii mai mari. Cotizatiile, insa, sunt deja directionate catre Trezoreie, in cadrul programului guvernamental de austeritate. Prin aceste masuri introduse de guvern, persoanele care raman fidele fondurilor private pierd dreptul de a primi pensii de la stat.

Economiile acumulate in fondurile de pensii insumeaza 3.000 de miliarde de forinti (11 miliarde de euro).

Citeste si:

"Metoda prin care guvernul nationalizeaza 3.000 de forinti aminteste de cea mai intunecata perioada din istoria statului si inlatura practic al doilea pilon al sistemului de pensii", apreciaza asociatia Stabilitas, care reuneste mai multe fonduri private de pensii.

Demersul guvernului reprezinta o incalcare severa si intentionata a principiilor Uniunii Europene si a drepturilor omului, mentioneaza Stabilitas.
Partidul de guvernamant dispune de o majoritate de doua treimi in Parlament.