Cancelarul german Angela Merkel s-a opus suplimentarii sau utilizarii mai flexibile a fondului de 750 de miliarde de euro destinat stabilizarii statelor cu probleme financiare din zona euro, informeaza Mediafax.

Divergentele dintre Merkel, Banca Centrala Europeana, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker si opozitia din Germania s-au intensificat inainte de summit-ul care va avea loc la Bruxelles, subminand increderea in capacitatea Europei de a face fata temerilor investitorilor, care au impins Grecia si Irlanda spre ajutor financiar extern.

"Exista o noua situatie de blocaj la nivel european, cu Germania blocand incercarile de a face progrese. Exista un risc ridicat de reescaladare a crizei, iar acum ar putea fi calmul dinaintea furtunii de pe pietele financiare", a declarat Nick Kounis, economist-sef la ABN Amro Amstterdam.
Guvernele statelor din UE sunt aproape de un acord pentru amendarea Tratatului de la Lisabona, prin introducerea "unui mecanism care sa asigure stabilitatea zonei euro pe ansamblu", prin ajutoare financiare conditionate strict, au afirmat oficiali UE aflati la Bruxelles.

Germania nu a reusit sa obtina introducerea in tratat a unei referiri privind implicarea investitorilor in sustinerea costurilor unei eventuale interventii pentru stabilizarea statelor din zona euro. Toate cele 27 de tari UE, inclusiv cele 11 din afara zonei euro trebuie sa ratifice amendamentul.

Citeste si:

Insistenta Germaniei de a reduce valoarea obligatiunilor statelor care vor avea probleme financiare in viitor a declansat ultima etapa a crizei, care a culminat cu acordarea unui ajutor de 85 de miliarde de euro Irlandei.

Merkel a prezentat, miercuri, un set de cereri care nu trebuie incluse in tratat si care au primit acceptul ministrilor de Finante ai statelor din zona euro. Planul prevede reducerea obligatiunilor guvernamentale din portofoliul statelor in functie de fiecare caz in parte, in acord cu practicile Fondului Monetar International.

Summit-ul liderilor europeni incepe joi la 17:00 ora Bruxelles-ului (18:00 ora Romaniei) si se incheie vineri, la 13:00 (14:00 ora Romaniei).