Diferendele dintre statele Uniunii Europene (UE) privind limitarea extinderii crizei datoriilor din zona euro s-au adancit, astfel ca reuniunea de la Bruxelles care incepe joi ar putea decide doar infiintarea unui mecanism permanent pentru solutionarea crizelor incepand din 2013, potrivit Bloomberg.
Cancelarul german Angela Merkel s-a opus suplimentarii sau utilizarii mai flexibile a fondului de 750 de miliarde de euro destinat stabilizarii statelor cu probleme financiare din zona euro, informeaza Mediafax.

Divergentele dintre Merkel, Banca Centrala Europeana, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker si opozitia din Germania s-au intensificat inainte de summit-ul care va avea loc la Bruxelles, subminand increderea in capacitatea Europei de a face fata temerilor investitorilor, care au impins Grecia si Irlanda spre ajutor financiar extern.

"Exista o noua situatie de blocaj la nivel european, cu Germania blocand incercarile de a face progrese. Exista un risc ridicat de reescaladare a crizei, iar acum ar putea fi calmul dinaintea furtunii de pe pietele financiare", a declarat Nick Kounis, economist-sef la ABN Amro Amstterdam.
Guvernele statelor din UE sunt aproape de un acord pentru amendarea Tratatului de la Lisabona, prin introducerea "unui mecanism care sa asigure stabilitatea zonei euro pe ansamblu", prin ajutoare financiare conditionate strict, au afirmat oficiali UE aflati la Bruxelles.

Germania nu a reusit sa obtina introducerea in tratat a unei referiri privind implicarea investitorilor in sustinerea costurilor unei eventuale interventii pentru stabilizarea statelor din zona euro. Toate cele 27 de tari UE, inclusiv cele 11 din afara zonei euro trebuie sa ratifice amendamentul.

Insistenta Germaniei de a reduce valoarea obligatiunilor statelor care vor avea probleme financiare in viitor a declansat ultima etapa a crizei, care a culminat cu acordarea unui ajutor de 85 de miliarde de euro Irlandei.

Merkel a prezentat, miercuri, un set de cereri care nu trebuie incluse in tratat si care au primit acceptul ministrilor de Finante ai statelor din zona euro. Planul prevede reducerea obligatiunilor guvernamentale din portofoliul statelor in functie de fiecare caz in parte, in acord cu practicile Fondului Monetar International.

Summit-ul liderilor europeni incepe joi la 17:00 ora Bruxelles-ului (18:00 ora Romaniei) si se incheie vineri, la 13:00 (14:00 ora Romaniei).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri