Cea mai mare banca privata din Portugalia, Millennium BCP, care are filiale si in Romania, a incercat sa obtina un acord secret cu administratia SUA care i-ar fi permis sa desfasoare afaceri in Iran in schimbul unor informatii confidentiale despre tranzactiile financiare iraniene in Portugalia, informeaza Mediafax.
Informatia apare intr-o nota diplomatica americana obtinuta de WikiLeaks si publicata de El Pais, in editia electronica. Potrivit acesteia, Guvernul portughez ar fi fost informat de propunerea Banco Comercial Portugues (Millennium BCP).

Banca centrala a Portugaliei a confirmat marti ca are cunostinta de faptul ca o delegatie a Millennium BCP a mers la Teheran in aprilie 2009, la invitatia ambasadei iraniene la Lisabona, dar a afirmat ca i-a amintit bancii private de "obligatiile sale legale de a informa" autoritatile portugheze in legatura cu orice operatiune care ar putea constitui spalare de bani sau finantare a terorismului. BCP ar fi raspuns ca a luat toate masurile necesare pentru a nu incalca sanctiunile, adaugand ca "nu va desfasura tranzactii cu bancile iraniene".

Oficialii Millennium BCP au declarat intr-un comunicat ca "simpla idee de a partaja informatii este falsa si fantezista" si a negat ca presedintele bancii, Carlos Santos Ferreira, s-ar fi oferit sa informeze administratia americana in legatura cu conturile iraniene si activitatile financiare in schimbul permisiunii de a opera in aceasta tara.

Guvernul condus de Jose Socrates a emis un comunicat in care sustine ca liderii portughezi "nu au cunostinta si nu au avut niciodata cunostinta de vreo activitate comerciala a BCP in Iran".

Dar o nota diplomatica din februarie 2010 trimisa de la ambasada Statelor Unite la Lisabona sustine clar ca "(presedintele Millennium BCP Carlos Santos) Ferreira vrea sa stabileasca o relatie cu Iranul pentru a ajuta administratia Statelor Unite sa urmareasca activele si activitatile financiare iraniene. Millennium s-a consultat cu Banca Portugaliei si oficiali guvernamentali, si ar vrea opinia noastra in privinta propunerii sale de a stabili relatii cu Iranul si interesul Washingtonului de a urmari conturile iraniene in Portugalia.

Nota diplomatica subliniaza ca desi Santos Ferreira nu a declarat explicit acest lucru, ambasada crede ca "Ministerul portughez de Externe are cunostinta, cel putin la nivel minim, de abordarea acestuia pe langa ambasada".

Grupul Millennium BCP a fost infiintat in 1985 si activeaza in Portugalia (tara de origine), Polonia, Grecia, Romania, Elvetia, Mozambic, Angola, Franta si Luxemburg, potrivit site-ului din Romania a bancii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri