Pretul pentru sapte produse energetice - printre care se numara benzina, gazele, kerosenul si energia electrica -, dar si cele pentru apa si paine va creste progresiv, anunta Mediafax.

"Incepand de la miezul noptii, planul va intra in vigoare, iar preturile vor fi modificate", a declarat Ahmadinejad, intr-o interventie la televiziunea de stat.

Pana in prezent, benzina era comercializata cu doua tarife diferite - soferii beneficiau de o cota lunara de 60 de litri de benzina, la un pret subventionat de circa 0,10 dolari/litru, iar cantitatile care depaseau cota erau cumparate la un tarif "semisubventionat" de 0,40 dolari/litru.

Noile tarife vor fi aplicate incepand de duminica, iar sambata guvernul a acordat o cota suplimentara "exceptionala" de 50 de litri de benzina pentru fiecare sofer, tot la pretul subventionat de 0,10 dolari/litru.

La scurt timp dupa anuntul facut de Ahmadinejad, la benzinariile din Teheran s-au format cozi, soferii sperand sa isi poata cumpara cota suplimentara inaintea scumpirii.

Citeste si:

Conform estimarilor oficiale, subventiile pentru produse energetice si de prima necesitate se ridica in prezent la circa 100 de miliarde de dolari anual. Pentru a compensa cresterile de preturi, guvernul acorda ajutoare directe pentru populatie, in contul economiilor pe care estimeaza ca le va realiza.

Potrivit statisticilor oficiale, circa 60,5 milioane de iranieni (dintr-o populatie totala de 74 de milioane) au primit deja cate 810.000 riali (74 de dolari) in conturile bancare, suma urmand sa fie achitata la fiecare doua luni si reprezentand un cost lunar de 2,5 miliarde de dolari pentru bugetul de stat.

Ahmadinejad a promis insa ca suma urmeaza sa fie dublata.

Proiectul de eliminare a subventiilor, adoptat cu dificultate in Parlament in ianuarie, ii divizeaza pe conservatorii aflati la putere la Teheran. Unii lideri, parlamentari sau religiosi, se tem ca masurile vor avea un efect devastator pe plan economic si social, riscand sa duca la o crestere a inflatiei si a ratei somajului, in conditiile in care Iranul incepe sa resimta efectele sanctiunilor internationale.