"Despre iesirea din zona euro nu s-a discutat deloc. Cum am putea renunta la euro? Suntem o mica economie exportatoare, iar piata unica are o importanta enorma pentru Irlanda", a afirmat Martin la o intalnire cu presa.

Oficialul apreciaza ca fiind spaculatii nefondate ideea divizarii zonei euro in state puternice si state slabe, evocata de mai multi jucatori economici.

"Cea mai mare greseala pe care am comis-o pe teritoriul finantelor publice este ca am cheltuit prea mult si am strans prea putin din taxe", a adaugat Martin. El pune pe seama acestei erori faptul ca Irlanda a apelat la UE si FMI pentru ajutor.

Citeste si:

Ministrul considera ca, dupa alegerile legislative anticipate care vor fi organizate la inceputul anului viitor, anumite aspecte ale programului UE/FMI ar putea fi renegociate, dar nu si planul in ansamblul lui.

Parlamentul irlandez a aprobat miercuri planul de sustinere convenit in noiembrie de UE si FMI, de 85 de miliarde de euro. Programul, la care chiar Irlanda contribuie cu 17,5 miliarde de euro, este contestat de opozitie, dar prezentat de guvern ca singura solutie pentru criza financiara prin care trece statul.

Fondurile ar trebui sa permita revitalizarea sectorului bancar, impovarat de datorii, si reducerea deficitului bugetar, care a explodat anul acesta la nivelul de 32% din Produsul Intern Brut.