Procesul, de natura civila, va reprezenta o premiera, fiind pentru prima oara cand o companie de consultanta importanta va fi judecata pentru rolul avut in criza financiara, scrie Mediafax.

Procesul se bazeaza pe tranzactiile efectuate de Lehman Brothers pentru a da impresia ca riscurile la care este expusa sunt mai mici decat in realitate.

Lehman Brothers a fost o lunga perioada de timp unul dintre cei mai mari clienti ai Ernst&Young, care a castigat din comisioane aproximativ 100 de milioane de dolari pentru activitatile de audit, in perioada 2001-2008, au aratat persoane apropiate situatiei.

Procesul, care ar putea fi lansat in aceasta saptamana, face parte dintr-o investigatie mai ampla referitoare la suspiciunile ca unele banci au inselat investitorii prin excluderea datoriilor din balantele contabile, inainte de raportarile financiare, pentru a masca nivelul riscurilor asumate.
Statul New York ar putea impune acestor banci amenzi si alte penalitati.

Procuratura a solicitat documente si informatii de la mai multe companii, intre care si Bank of America, care a dezvaluit, in acest an, sase tranzactii clasificate incorect.

Citeste si:

Potrivit Wall Street Journal, este posibil ca Ernst&Young sa negocieze un acord cu procuratura inainte de deschiderea procesului.
Reprezentantii Ernst&Young si ai Lehman Brothers au refuzat sa comenteze.

Tranzactiile suspectate implica acorduri de rascumparare (repo), o forma de imprumuturi pe termen scurt care permit bancilor sa isi asume riscuri mai mari in tranzactii.

Unele banci si-au redus sistematic aceste datorii, la sfarsitul trimestrelor fiscale, pentru a parea ca riscurile asumate sunt mai mici.
In cazul Lehman Brothers, aceste operatiuni au iesit la iveala in martie, cand investigatiile legate de falimentul bancii au aratat ca banca a transferat din balanta contabila active de circa 50 de miliarde de dolari.

Lehman a calificat aceste tranzactii drept vanzari de instrumente financiare, in loc de imprumuturi, ceea ce a determinat investitorii sa creada ca banca este mai solida decat era in realitate.

Potrivit investigatiei privind falimentul si a anchetei procuraturii, s-a constatat ca Lehman Brothers a efectuat tranzactii repo trimestrial, in perioada 2007-2008, fara sa informeze investitorii. Acest sistem a fost folosit de banca inca din 2001, a precizat o sursa.