Banca Moscovei a fost infiintata in 1995, in timpul mandatului lui Luzhkov, demis in septembrie, dupa 18 ani de activitate, de catre presedintele Dmitri Medvedev, relateaza Mediafax.

Imprumutul care face obiectul investigatiei a fost acordat de banca in 2009 unei firme obscure. Presa locala titreaza ca aceasta firma a cumparat un teren, la un pret mai mare decat valoarea reala, de la compania impovarata de datorii a Elenei Baturina, sotia fostului primar.

Baturina a devenit cea mai bogata femeie din Rusia, potrivit unui clasament al revistei Forbes, datorita contractelor imobiliare castigate de compania ei de constructii, Inteko, confrunta cu datorii uriase din cauza crizei financiare.

Compania care a intermediat tranzactia imobiliara este detinuta partial de mai multi directori ai Bancii Moscovei si a fost infiintata cu doar trei luni inainte de cumpararea terenului, sustine publicatia Vedomosti.

Financial Times arata ca tranzactia a fost efectuata in aceeasi zi in care consiliul local al Moscovei a aprobat transferarea unor fonduri de 15 miliarde de ruble catre Banca Moscovei. Ministerul de Interne cerceteaza daca aceste fonduri au ajutat-o pe Baturina sa-si rezolve problema datoriilor.

Luzhkov a preluat functie de primar al Moscovei in 1992, devenind apoi unul dintre cei mai puternici baroni locali. El a pierdut, insa, razboiul politic disputat cu Kremlinul.

Citeste si:

Presa rusa a indicat ca Baturina cauta cumparatori pentru compania ei.

Banca este, de asemenea, subiectul a doua anchete ale camerei de audit a Rusiei, ambele fiind lansate dupa demiterea lui Luzhkov.

"Banca Moscovei a finantat toate proiectele economice importante ale Moscovei si de aceea cercetam toate fondurile care au curs catre oras", a declarat seful camerei Serghei Stepasin, pentru Interfax.

Rezultatele preliminare ale anchetelor vor fi publicate pana la finele anului.

Banca Moscovei arata pe pagina proprie de Internet ca este a cincea mare institutie financiara rusa, in functie de valoarea activelor si capital.