China este pregatita sa cumpere obligatiuni suverane portugheze in valoare de 4-5 miliarde de euro, pentru a ajuta statul sa reziste presiunilor de pe pietele de finantare, potrivit publicatiei Jornal de Negocios, preluata de Reuters.
China va cumpara datorii portugheze prin licitatii sau de pe piata secundara in primul trimestru al anului viitor, potrivit unui acord incheiat intre guvernele celor doua state, mentioneaza Jornal de Negocios, fara a cita sursele, arata Mediafax.

Fondurile de investitii chineze au suferit piederi mari din cauza crizei financiare mondiale, iar autoritatile de la Beijing sunt mai precaute in privinta plasamentelor rezervelor financiare. Portugalia a intrat in ochiul furtunii din zona euro iar pretul accesului la finantare creste accentuat pentru acest stat, in conditiile in care investitorii se tem tot mai mult ca Lisabona ar putea fi urmatorul stat care recurge la asistenta financiara externa, dupa Grecia si Irlanda.

In aprilie, Portugalia va trebui sa ramburseze datorii de 4,5 miliarde de euro. In 2011, autoritatile de la Lisabona vor trebui sa onoreze obligatii financiare legate de datorii totalizand 9,4 miliarde de euro. Bugetul pentru 2011 cifreaza nevoie de finantare pentru anul viitor la 10,75 miliarde de euro.

Ministrul portughez de Finante Fernando Teixeira dos Santos s-a intalnit saptamana trecuta cu omologul chinez Xie Xuren si cu seful Bancii Poporului din China. Oficialii portughezi au declarat ca guvernul incearca sa diversifice baza de investitori in datorii, China fiind o prioritate.

Agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat marti ca ar putea retrograda ratingul datoriilor Portugaliei cu una sau doua trepte, din cauza costurilor mari de imprumut si perspectivelor slabe de crestere economica.

In luna octombrie, cu ocazia unei vizite in Grecia, premierul chinez Wen Jiabao a indicat ca Beijingul va cumpara obligatiuni elene cand Grecia va iesi din nou pe piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri