Bloomberg News a dat in judecata Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a o determina sa dezvaluie informatii privind modul in care Grecia s-a folosit de instrumente financiare derivate in scopul mascarii deficitului bugetar, ceea ce a contribuit la declansarea crizei datoriilor, informeaza Mediafax.
Astfel, Bloomberg a solicitat unui tribunal din Luxemburg al Curtii Europene de Justitie sa anuleze o decizie a BCE de a nu face publice doua documente interne redactate in acest an pentru conducerea bancii.

Documentele arata cum s-a folosit Grecia de operatiuni swap pentru a masca imprumuturile, potrivit unei prezentari obtinute de Bloomberg, atasata notelor interne.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a decis sa nu dezvaluie documentele, dupa ce UE si FMI au aprobat Greciei un ajutor de 110 miliarde de euro.

Potrivit Bloomberg News, dosarul ar trebui facut public, pentru ca guvernele sa nu se mai foloseasca de instrumentele derivate in acest fel si pentru a arata ca autoritatile UE au actionat in functie de aceste informatii, potrivit procesului intentat de Bloomberg Finance, compania mama a Bloomberg News.

Un purtator de cuvant al BCE a refuzat sa comenteze.

Initial, guvernul elen nu a dezvaluit operatiunile swap de care s-a folosit pentru mentinerea deficitului bugetar in limitele acceptate la intrarea in zona euro, in 2001.

Eurostat a anuntat in noiembrie sa aceste swapuri au majorat datoriile Greciei cu 5,3 milairde de euro.

Pe 21 octombrie, Trichet a respins cererea Bloomberg News, argumentand ca publicarea celor doua documente ar submina increderea in eficienta politicii economice si ar amplifica instabilitatea pietelor.

Grecia a fost implicata in operatiuni swap private, de mare amploare, in perioada 2001-2007, potrivit unui raport din noiembrie al Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri