Polonia vrea sa inlocuiasca linia flexibila de credit de la FMI cu una mai mare

Polonia vrea sa inlocuiasca linia flexibila de credit de 21 miliarde de dolari pe un an deschisa in iulie la FMI cu un aranjament similar, insa de 29 miliarde de dolari cu o durata de doi ani, a declarat John Lipsky, al doilea om in Fond, citat de Bloomberg, potrivit Mediafax.

Lipsky, first deputy managing director la FMI, a afirmat ca intentioneaza sa "ceara rapid aprobarea" board-ului institutiei, la solicitarea Poloniei.

Guvernul de la Varsovia vrea sa profite de noile reguli introduse in vara in programul de linii de credit al FMI, care incurajeaza tarile sa apeleze la institutia financiara de la Washington inainte de aparitia unei crize.

"In viitor, cresterea este anticipata ca una solida si echilibrata in Polonia. Cu toate acestea, incertitudinile importante din mediul global s-au accentuat si impartasesc viziunea autoritatilor ca durata mai lunga si cresterea fondurilor disponibile, in cadrul liniei flexibile de credit reformate, pot juca un rol important in continuarea sprijinului acordat strategiei Polonie si in mentinerea increderii externe", a aratat Lipsky intr-un comunicat de presa.

FMI a aprobat in iulie o linie flexibila de credit de 21 miliarde de dolari pentru Polonia, valabila timp de un an. Autoritatile poloneze au anuntat atunci ca vor trata acordul drept unul de tip precautionary. In august, Fondul a schimbat regulile acestui tip de instrument, rezervat tarilor precalificate in baza unor aspecte fundamentale solide.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Djokovic a donat 40.000 de euro unui oraş sârb puternic afectat de Covid-19
Setari Cookie-uri