Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit, joi, in scadere, de la "AA-" la "A+", ratingul pentru credite pe termen lung al Portugaliei, din cauza reducerii lente a deficitului de cont curent si a climatului de finantare mai dificil pentru guvernul de la Lisabona si bancile locale, conform Mediafax.

Calificativul pentru credite pe termen scurt a fost retrogradat de la "F1+" la "F1", in timp ce plafonul ratingului de tara a fost confirmat la "AAA", se arata intr-un comunicat al Fitch. Perspectiva ratingului pe perioada lunga este negativa.

Fitch se asteapta ca guvernul portughez sa respecte tinta de deficit bugetar pentru anul acesta, de 7,3%, insa prin masuri de exceptionale echivalente cu 1% din PIB. In consecinta, ajustarea bugetara pentru anul urmator, la un deficit de 4%, va fi extrem de dificila de atins, daca, asa cum anticipeaza Fitch, economia va ramane in recesiune.

Programul de consolidare fiscala derulat de executiv vizeaza un deficit bugetar de 3% pentru 2012 si de 2% pentru anul urmator, in timp ce gradul de indatorare va atinge un nivel maxim de 86% din PIB in 2012.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si