Presedintele adjunct al Gazprom, Valery Golubev, a declarat ca grupul ia in considerare reduceri de preturi la gazele naturale furnizate Letoniei si Estoniei, dar nu si pentru cele exportate Lituaniei, potrivit presei ruse, informeaza Mediafax.

"Daca (declaratiile - n.r.) se confirma a fi pozitia oficiala a Gazprom, le vom considera santaj economic", a afirmat in fata presei premierul lituanian, Andrius Kubilius.

Grupul rus reprezinta singurul furnizor de gaze al Lituaniei si detine 37,1% din distribuitorul national de gaze, Lietuvos Dujos, in timp ce E.ON Ruhrgas International si statul controleaza 38,9%, respectiv 17,7% din companie.

Lituania si Gazprom s-au angajat intr-un conflict al declaratiilor, legat de un proiect al autoritatilor de la Vilnius de a reforma piata energiei conform legislatiei europene, prin separarea activelor de productie si de distributie a gazelor.

Citeste si:

Grupul rus si cel german au cerut Lituaniei sa nu aplice regulile referitoare la separarea activelor, insa Vilnius a refuzat.

"Lituania este pedepsita pentru ca vrea sa aplice o directiva a Uniunii Europene (UE). O asemenea abordare discriminatorie din partea unui grup care detine monopolul in privinta pretului gazelor reprezinta o mare sfidare la adresa Comisiei Europene", a mentionat Kubilius.

Lituania, fosta republica sovietica, si-a castigat independenta fata de URSS in 1991 si a aderat la UE in 2004.