Lituania a acuzat Gazprom de santaj economic, dupa aparitia in presa rusa a unor informatii potrivit carora exportatorul de gaze naturale nu vrea sa ofere statului baltic aceleasi reduceri de tarife precum cele avute in vedere pentru tarile vecine, transmite AFP.
Presedintele adjunct al Gazprom, Valery Golubev, a declarat ca grupul ia in considerare reduceri de preturi la gazele naturale furnizate Letoniei si Estoniei, dar nu si pentru cele exportate Lituaniei, potrivit presei ruse, informeaza Mediafax.

"Daca (declaratiile - n.r.) se confirma a fi pozitia oficiala a Gazprom, le vom considera santaj economic", a afirmat in fata presei premierul lituanian, Andrius Kubilius.

Grupul rus reprezinta singurul furnizor de gaze al Lituaniei si detine 37,1% din distribuitorul national de gaze, Lietuvos Dujos, in timp ce E.ON Ruhrgas International si statul controleaza 38,9%, respectiv 17,7% din companie.

Lituania si Gazprom s-au angajat intr-un conflict al declaratiilor, legat de un proiect al autoritatilor de la Vilnius de a reforma piata energiei conform legislatiei europene, prin separarea activelor de productie si de distributie a gazelor.

Grupul rus si cel german au cerut Lituaniei sa nu aplice regulile referitoare la separarea activelor, insa Vilnius a refuzat.

"Lituania este pedepsita pentru ca vrea sa aplice o directiva a Uniunii Europene (UE). O asemenea abordare discriminatorie din partea unui grup care detine monopolul in privinta pretului gazelor reprezinta o mare sfidare la adresa Comisiei Europene", a mentionat Kubilius.

Lituania, fosta republica sovietica, si-a castigat independenta fata de URSS in 1991 si a aderat la UE in 2004.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri