Compania petroliera Rosneft vrea sa obtina anul viitor pana la 20 de miliarde de dolari din listarea a 30% din actiuni la bursele din Rusia si Marea Britanie, transmite Mediafax.
Rosneft intentioneaza sa listeze titlurile la bursele ruse RTS si MICEX, in luna aprilie, urmand ca plasamentul la bursa londoneza sa aiba loc la 26 iunie.

Oferta publica initiala a Rosneft ar putea deveni cea mai mare din Rusia, facand parte dintr-un program complex lansat de autoritatile de la Kremlin pentru asigurarea unui control mai eficient asupra resurselor energetice strategice. Rosneft va utiliza circa 7,6 miliarde de dolari obtinuti din oferta publica pentru achitarea datoriilor catre bancile straine. Restul de 12 miliarde de dolari vor fi utilizati pentru rambursarea altor datorii, contractate la preluarea Iugansk, divizie a grupului Iukos.

Numerosi analisti considera ca listarea la bursa a Rosneft face parte dintr-un plan al autoritatilor ruse de a legaliza nationalizarea Iugansk dupa distrugerea grupului Iukos. Documentele Rosneft prevad incheierea unui proces de consolidare a diviziilor si trecerea la un singur tip de actiuni ale companiei-mama, in luna martie sau aprilie. Planul include si Iugansk, in conditiile in care Iukos controleaza inca titlurile preferentiale ale diviziei.

Ulterior, Rosneft va obtine 2-4 miliarde de dolari, prin vanzarea de actiuni la bursele RTS si MICEX, precum si prin intermediul bancii de stat Sberbank, catre investitori privati. Dupa obtinerea altor 16-18 miliarde de dolari printr-un plasament de certificate globale de depozit (Global Depositary Receipts) la Londra, Rosneft va mai fi controlata de stat in proportie de 64,1%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri