Obligatiunile Spaniei si Portugaliei vor fi in 2011 sub cele din acest an

Spania si Portugalia intentioneaza sa efectueze in 2011 emisiuni de obligatiuni sub cele din 2010, pentru a respecta obiectivele de reducere a deficitelor bugetare, transmite Reuters.

Ministerul spaniol al Economiei a anuntat, miercuri, ca Trezoreria va emite obligatiuni pe termen mediu si lung in valoare de 47,2 miliarde de euro, comparativ cu 62,1 miliarde de euro in acest an, informeaza Mediafax.

"Acest nivel pare cam mic. Anticipam un deficit bugetar de 7,5% din PIB, peste tinta guvernului de 6%, astfel incat emisiunile de obligatiuni ar putea depasi nivelul prognozat", a declarat Giada Giani, analist la Citi.

Portugalia a anuntat la randul ei ca masurile de reducere a deficitului bugetar ii vor permite sa restranga emisiunile de obligatiuni.

Trezoreria va emite obligatiuni de 18-20 miliarde de euro, in conformitate cu asteptarile analistilor si sub nivelul de 22 de miliarde de euro din acest an.

Costul imprumuturilor Portugaliei a crescut in acest an din cauza temerilor investitorilor legate de situatia finantelor publice si a riscului ca tara sa fie nevoita sa solicite sprijin financiar, dupa modelul Greciei si Irlandei.

Guvernul s-a angajat in fata autoritatilor de la Bruxelles sa reduca deficitul bugetar la 4,6% din PIB in 2011, de la nivelul estimat pentru acest an, de 7,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Marinarii blocați în larg, îngrijorare reală pentru statele implicate
Setari Cookie-uri