Rata inflatiei, calculata dupa metoda europeana armonizata, a crescut la 1,9%, de la 1,6% in noiembrie, a anuntat biroul federal de statistica.

Analistii anticipau ca inflatia va stagna in decembrie. Comparativ cu noiembrie, preturile de consum au avansat cu 1,2%, cea mai mare crestere lunara dupa decembrie 2002.

In 2010, inflatia medie a fost de 1,2%, iar Bundesbank anticipeaza pentru anul viitor o inflatie de 1,7%. Banca estimeaza ca PIB-ul a avansat in acest an cu 3,6%, cel mai rapid ritm din ultimele doua decenii.

Economia Germaniei se dezvolta cu un ritm mai rapid decat cel inregistrat in celelalte state din zona euro, in conditiile in care tari precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania trec printr-o criza a datoriilor suverane.

Citeste si:

Acest fapt amplifica divergentele din regiune, iar Banca Centrala Europeana are dificultati in stabilirea unei politici potrivite pentru toti membrii zonei euro. "Este probabil ca amplificarea presiunii nflationiste sa fie un fenomen temporar, perspectiva este neproblematica", a declarat Philipp Jaeger, analist la DZ Bank in Frankfurt.

Jaeger considera ca exista totusi riscul ca inflatia din zona euro sa atinga 2% in decembrie.

Inflatia la nivel european s-a mentinut la 1,9% in noiembrie, in conformitate cu tinta BCE de sub 2%. BCE anticipeaza pentru anul viitor o inflatie de circa 1,8% in zona euro, urmata de 1,5% in 2012.