Acest an va fi marcat de o revenire in doua viteze a economiei mondiale, estimeaza Roubini. Relansarea economica in forma de "U" va continua in statele avansate, cu o crestere inferioara tendintei pe termen lung. In economiile emergente, avansul va fi mai rapid, dar si rata inflatiei va fi ridicata, informeaza Mediafax.

"Zona euro trebuie sa-si rezolve problemele legate de datoriile suverane. In caz contrar, riscul de contaminare va fi mare, de la Grecia si Irlanda la Spania si Portugalia", afirma Roubini. Economistul este cunoscut pentru previziunile sale pesimiste.

Procesul dureros de ajustare, austeritatea fiscala si reformele structurale vor continua in acest an, in contextul unei cresteri economice slabe sau chiar recesiune in anumite state.

"Riscul unui haos creste semnificativ, in conditiile in care abordarea actuala a liderilor europeni, care consta in a se imprumuta, sperand in acelasi timp ca este vorba doar de o problema de lichiditate si nu una de solvabilitate, nu va functiona. Aceasta instabilitate ar putea duce la iesirea membrilor mai slabi din zona euro", mentioneaza Roubini.

Citeste si:

La polul opus, statele emergente trebuie sa faca fata supraincalzirii economiei, care se traduce printr-o inflatie galopanta, o crestere excesiva a creditarii si prin bule speculative.

Un mijloc eficient de a limita cresterea preturilor ar putea consta in permiterea aprecierii rapide a monedei nationale, ceea ce China si alte economii emergente refuza, pentru a evita sa piarda din piete. In acest context, tensiunile actuale de pe piata valutara vor fi puternice si in acest an.

"Intr-o lume in care rata somajului din SUA ajunge la 10%, iar economia chineza creste tot cu 10%, se regasesc toate ingredientele pentru un razboi al monedelor, pentru conflicte comerciale si o consolidare a protectionismului", spune Roubini.