Pagubele totale inregistrate in 2010 in urma celor 950 de catastrofe naturale au depasit suma de 130 de miliarde de dolari, din care numai 37 de miliarde de dolari erau asigurati. Noua zecimi din aceste catastrofe au fost legate de vreme cum ar fi furtunile si inundatiile, ceea ce a provocat si un numar exceptional de mare de victime.

Acest lucru, plaseaza anul 2010, pe locul al doilea, ca numar al catastrofelor naturale incepand din 1980 si depaseste semnificativ media anuala pentru ultimii zece ani (785 de evenimente pe an). De asemenea, acest lucru pune 2010, printre cei sase ani cu pierderi-intensive pentru industria asigurarilor din 1980, se mai arata in comunicatul Munich Re, cea mai mare companie de reasigurari din lume.

In 2009, numarul total de catastrofe naturale inregistrate a fost de 900, iar valoare economica a pierderilor totale a fost de 50 de miliarde de dolari, din care numai 22 de miliarde de dolari au fost asigurati.

In total, au fost cinci evenimente anul trecut, inregistrate la categoria "marilor catastrofe naturale", pe baza criteriilor stabilite de Organizatia Natiunilor Unite (ONU): cutremurul din Haiti (12 ianuarie), cele din Chile (27 februarie) si China centrala (13 aprilie ), valul de caldura din Rusia (iulie-septembrie) si inundatiile din Pakistan (de asemenea, iulie-septembrie). Acestea au reprezentat ponderea majora de decese in 2010 (in jur de 295.000 de persoane) si doar jumatate din pierderile globale de anul trecut cauzate de catastrofe naturale.