Actiunile BP au crescut cu 4,3%, la maximul ultimelor sase luni, dupa ce ziarul Daily Mail a publicat informatii potrivit carora Royal Dutch Shell ar fi putut lansa o oferta de preluare in timpul crizei din Golful Mexic, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Shell a analizat posibilitatea lansarii unei oferte "oportunistice" de preluare a BP in timpul deversarii de petrol din Golful Mexic, dar a fost descurajat de expunerea la consecintele juridice si financiare ale dezastrului, potrivit unor surse apropiate grupului anglo-olandez, citate de Daily Mail.

Ziarul noteaza ca Shell ar putea face o oferta pentru BP daca mai apare vreun investitor interesat de preluarea celei mai mari companii petroliere europene dupa valoarea de piata, fiind putin probabil ca grupul anglo-olandez sa faca prima mutare.

Analistii considerau, vara trecuta, in timpul crizei din Golful Mexic, ca singurele companii petroliere suficient de puternice pentru a prelua BP sunt Exxon Mobil si Shell, insa problema raspunderii penale pentru deversare era considerata un obstacol imposibil de depasit.

Actiunile BP au crescut cu 65% de la minimul atins in iunie 2010, iar compania valoreaza acum 140 de miliarde de dolari. Shell are o capitalizare de 210 miliarde de dolari, iar Exxon Mobil de 370 miliarde de dolari.

Un alt factor de incertitudine intr-o eventuala tentativa de preluare a Shell ar fi reactia autoritatilor pentru concurenta din Statele Unite si din Europa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Predictia care da fiori reci petrolistilor: cat va costa barilul