2.400 miliarde dolari – atat au insumat anul trecut fuziunile si achizitiile (M&A) la nivel global, cu 22,9% mai mult decat in 2009, marcand astfel cea mai buna evolutie dupa 2008, conform statisticilor anuale prezentate de Thomson Reuters, citate de foxbusiness.com.

Pietele emergente au generat o treime din cota de piata, cu o valoare de 806,3 miliarde dolari, cu 76% mai mult fata de anul anterior.

Cele mai importante patru tranzactii ale anului trecut au depasit fiecare 20 miliarde de dolari.

Cea mai mare a fost achizitia Carso Global Telecom de catre America Movil SAB, evaluata la 27 miliarde de dolari.

Locul 2 in clasament este ocupat de tranzactia prin care Gdf Suez Energy International a fost cumparata de International Power PLC pentru 25 miliarde de dolari.

CenturyLink Inc a platit 22,1 miliarde dolari pentru Qwest Comminications, iar VimpelCom a cumparat Weather Investments pentru 20,6 miliarde de dolari, locul 4 in clasament.

Goldman Sachs
si-a redobandit locul intai in clasamentul companiilor de de consultanta in domeniul M&A, potrivit Thomson Reuters, inaintea celor de la Morgan Stanley, urmati pe locul al treilea de JP Morgan Chase.

Activitatea pietelor de capital s-a restrans cu 2%, la 854,2 miliarde dolari, inregistrandu-se un ritm accelerat in ultimul trimestru, a mai precizat Thomson Reuters.

Pe segmetul de IPO s-au inregistrat de asemenea valori record. In acest sector s-au evidentiat ofertele publice initiale ale General Motors si AIA Group cu 23, respectiv 20,5 miliarde dolari.

In trimestrul al patrulea IPO-urile au insumat la nivel mondial 122,2 miliarde dolari si au totalizat pe durata anului 2010, 269,4 miliarde dolari, de doua ori mai mult fata de anul 2009.

Cea mai mare valoare a IPO-urilor a fost atrasa de companiile care au initiat o oferta publica in China, cele 471 de IPO-uri au generat 104,4 miliarde de dolari, suma ce depaseste Statele Unite si Europa la un loc. Citeste mai multe aici.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Birsan, Filip&Co: Promovarea bursei? Simpla, daca Guvernul o vrea