Diplomatii americani apreciaza ca exportatorul rus de gaze naturale Gazprom, prin care autoritatile de la Moscova vor readucerea Rusiei la rangul de superputere mondiala, este un grup corupt si haotic organizat, potrivit unor note diplomatice furnizate de WikiLeaks si citate de publicatia Spiegel.
"Scopul gigantul de gaze naturale este de a readuce Rusiei rolul de superputere mondiala. Conducerea grupului viseaza la «cea mai valoroasa companie din lume». Insa note diplomatice ale ambasadei SUA de la Moscova proiecteaza o imagine diferita. Diplomatii americani considera megacompania ca fiind haotic organizata si corupta", mentioneaza Spiegel, intr-un articol intitulat "O companie necompetitiva", potrivit Mediafax.

Notele diplomatice releva ca un oficial al Gazprom a fost abordat in septembrie 2008 de diplomati americani, acestia fiind interesati de afacerile grupului. Intrebat despre obiectivele reale ale afacerilor producatorului de gaze naturale, oficialul Gazprom a raspuns ca prima prioritate este de a asigura rusilor combustibil la preturi accesibile. A doua prioritate este de "a onora obligatiile sociale", inclusiv dezvoltarea de proiecte caritabile in toata Rusia.

La insistentele diplomatilor, oficialul a adaugat ca a treia prioritate este maximizarea controlului resurselor globale de energie, iar un alt scop este de a creste veniturile aduse actionarilor si cota de piata.

"Un oficial al Gazprom descrie compania ca pe un monopol socialist care cere chirie", mentioneaza un document diplomatic american trimis Washingtonului.

De altfel, acesta este tonul a numeroase rapoarte diplomatice americane referitoare la compania rusa "model", in care sunt criticate birocratia si sistemul politic in stil mafiot din Rusia.

"Criticile sunt mai acide in special cand vine vorba despre Gazprom, compania cu cele mai mari sanse de a fi angajata in lupta rusilor de a recastiga rolul de putere mondiala", noteaza publicatia.

In mai 2008, presedintele grupului, Alexei Miller, a declarat ca Gazprom va deveni in curand cea mai valoroasa companie din lume, cu o capitalizare pe piata de 1.000 de miliarde de dolari. Un an mai tarziu, in contextul crizei economice si financiare, capitalizarea pe piata a grupului era de 75 de miliarde de dolari.

"Gazprom este exact ceea ce este de asteptat de la un monopol de stat care are la dispozitie o avere uriasa - ineficiant, corup si influentat politic", subliniaza diplomatii americani.

Referitor la anul 2009, notele arata ca "norocul" grupul s-a schimbat dramatic, in conditiile in care valoarea de piata, productia si vanzarile au picat din cauza crizei. Cu fluxurile de lichiditati diminuate considerabil, Gazprom a fost fortat sa scada investitiile de capital si sa-si tempereze ambitiile, in pofida retoricii politice care sustine contrariul.

Diplomatii apreciaza ca problemele grupului sunt de durata si nu doar o consecinta a turbulentelor economice, deoarece in Europa si Germania cererea pentru gaze naturale este in scadere, in conditiile in care productia industriala a devenit mai eficienta. Totodata, apar tot mai putine piete noi in fosta URSS.

Cea mai mare problema a exportatorului de gaze este, insa, proprie structura, de tip "bizantin".

"Gazprom nu este o companie competitiva la nivel global. Gazprom este mostenirea vechiului minister sovietic al Gazelor si in mare parte functioneaza in acelasi mod", arata documentele.

Un informator a indicat diplomatilor ca o firma de contabilitate a avut nevoie de doi ani doar pentru a indentifica activele grupului. Imperiul Gazprom include una dintre cele mai mari banci ruse, o companie media importanta si o companie de constructii.

Directorul unei companii petroliere vestice a afirmat ca efectuarea unor lucrari de specialitate in Rusia necesita de doua ori mai mult timp decat in Canada, de exemplu.

Concluzia americanilor este devastatoare, noteaza Spiegel.

"Mostenirea Gazprom si faptul ca acesta este controlat de stat inseamna ca grupul actioneaza in interesul stapanilor politici, chiar cu pretul luarii unor masuri neprofitabile economic. Compania a furnizat fonduri multor conturi bancare private si afaceri murdare", se spune in documentele diplomatice.

Diplomatii apreciaza ca Gazprom va ramane un grup important, insa cu o influenta economica mai redusa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri