Este pentru prima oara cand este mentionata suma pe care China intentioneaza sa o aloce Spaniei, care ar fi egala cu fondurile cumulate care ar fi cheltuite pentru datorii ale Greciei si Portugaliei, dupa cum arata Mediafax.

Oficiali spanioli si chinezi nu au confirmat suma si nici momentul sau tipul datoriilor publice spaniole pe care China ar intentiona sa le cumpere.

Vicepremierul chinez Li Keqiang, aflat intr-un turneu european, a reafirmat, miercuri, la Madrid, angajamentul autoritatilor de la Beijing de a cumpara obligatiuni spaniole, dar nu a prezentat alte detalii.

Spreadul obligatiunilor spaniole pe termen de zece ani fata de cele germane a crescut nesemnificativ joi, la ora 11:53 GMT, fiind de 2,43 puncte procentuale.

Citeste si:

"La nivel general, sase miliarde de euro ar fi o picatura intr-un ocean pentru China. Lipsa de reactie a pietelor de obligatiuni reflecta reticenta investitorilor de a lua in serios informatia", a declarat Jo Tomkins, analist la compania 4Cast.

Suma de sase miliarde de euro ar acoperi doar o mica parte a emisiunilor de obligatiuni programate pentru acest an.

Spania intentioneaza sa emita in 2011 obligatiuni pe termen mediu si lung de 47,2 miliarde de euro, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa fie in circulatie, in total, titluri in valoare de 540,8 miliarde de euro, reprezentand 54% din PIB, a anuntat guvernul in decembrie.

Publicatia franceza La Tribune a relatat, miercuri, ca statul chinez detinea la sfarsitul lunii iunie a anului trecut 7,3% din datoria totala de 8.861 miliarde de euro a zonei euro.