Comenzile industriale din Germania au inregistrat in noiembrie cea mai puternica crestere din ultimele zece luni si au depasit cu mult asteptarile analistilor, sustinute de cererea din afara zonei euro pentru bunuri de folosinta indelungata, potrivit Ministerului Economiei, transmite Reuters.

Cresterea de 5,2% a comenzilor reprezinta o noua dovada a decalajului tot mai mare intre economia germana si alte state din zona euro, care au fost obligate de criza datoriilor sa ia masuri de austeritate, relateaza Mediafax.

Datele Ministerului Economiei demonstreaza ca industria prelucratoare "este un bastion al cresterii, la inceputul acestui an. Economia Germaniei evolueaza mult mai bine decat ar fi sperat cineva", a declarat Fabienne Riefer, analist la Postbank.

Riefer crede ca daca anul incepe atat de bine, cresterea din 2011 ar putea fi mai rapida decat ritmul anticipat, de 2%.

Analistii considera ca avansul comenzilor din noiembrie, cel mai rapid dupa cel de 5,4% consemnat in ianuarie 2010, ar fi putut fi alimentat de o comanda mare a Chinei pentru avioane Airbus.

"Exportam in China mai mult decat toate celelalte state din zona euro la un loc. Este atat o oportunitate, cat si un risc", a declarat Holger Sandte, analist la WestLB.

Estimarile analistilor privind evolutia comenzilor in noiembrie au fost incadrate intre un declin de 0,5% si un avans de 2,5%.

Industria prelucratoare poate alimenta in acest an o crestere economica a Germaniei de 3%, anticipeaza Ralph Solveen, analist la Commerzbank. Datele arata ca PIB-ul german ramane dependent de cererea de pe pietele emergente pentru masini grele si aduc noi dovezi privind economia in doua viteze a zonei euro.

Tarile din afara zonei euro si-au majorat comenzile pentru mijloace de productie cu aproape 22%.

In schimb, tarile din zona euro au plasat cu 6,9% mai putine comenzi pentru bunuri germane de consum.

Pe piata interna, cresterea comenzilor a incetinit la 1,5%, dar a fost sustinuta de cererea pentru bunuri de consum dar si pentru mijloace de productie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Hong Kong intra in recesiune pentru prima data dupa criza din 2008