Portugalia va avea nevoie de un ajutor financiar de la Uniunea Europeana (UE) similar celor primite de Irlanda si Grecia anul trecut, considera majoritatea economistilor consultati de Reuters, conform Mediafax.

Astfel, 44 din cei 51 de analisti care au participat la sondaj au afirmat ca Portugalia va trebui in cele din urma sa obtina ajutor financiar extern. Doar sapte din analistii consultati considera ca intr-o situatie similara ar putea ajunge si Spania.

In precedentul sondaj, derulat in noiembrie, 34 de economisti din 50 au estimat ca guvernul de la Lisabona va fi fortat sa apeleze la sprijinul financiar al UE.

Parlamentul irlandez a aprobat, in decembrie, un pachet de ajutor de 85 de miliarde de euro de la UE si Fondul Monetar International (FMI), tara urmand sa se confrunte cu reduceri bugetare si cresteri de impozite in urmatorii ani pentru a obtine capitalul suplimentar necesar asigurarii stabilitatii sectorului bancar. Grecia a inceput anul trecut un program de asistenta in valoare de 110 miliarde de euro UE si FMI.

Portugalia, care la fel ca Irlanda incearca sa diminueze un deficit bugetar foarte mare prin masuri ample de austeritate, a devenit tinta speculatiilor de pe pietele financiare in privinta unui ajutor extern.

Semnele ca Portugalia se poate finanta de pe piata financiara au fost sustinute miercuri dupa ce guvernul a vandut titluri in valoare de 500 de milioane de euro. Cererea a depasit oferta de 2,6 ori, insa randamentul cerut a atins nivelul record de 3,69%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Eurostat: Industria trage in sus economia Romaneasca