"Trecerea la imprumuturi in euro face ca ratele sa fie mai stabile si mai predictibile", se arata intr-o scrisoare publicata pe site-ul PSZAF pe 7 ianuarie.

In 2010, forintul s-a depreciat cu 3,1% fata de euro si cu 18,2% fata de franc, inregistrand cea mai slaba performanta in randul a peste 20 de monede ale unor state emergente analizate de Bloomberg.

Pe 8 septembrie 2010, forintul a atins un minim istoric de 226,415 unitati pentru un franc elvetian.

In timpul tranzactiilor de luni, forintul s-a depreciat la Budapesta cu 0,3%, la 223,64 unitati pentru un franc.

Citeste si:

Marea majoritate a bancilor din Ungaria care acorda imprumuturi in valuta sunt detinute de institutii financiare din regiunea euro si se pot finanta mai usor in euro decat in franci, potrivit PSZAF.

Aproape 98% din imprumuturile in valuta din Ungaria sunt credite pe termen lung pentru automobile sau locuinte, fiind foarte probabil ca statul ungar sa adopte euro inainte ca acestea sa ajunga la maturitate, se mai arata in scrisoare.

Premierul Viktor Orban a declarat in decembrie ca asteptarile ca Ungaria sa treaca la euro inainte de sfarsitul acestui deceniu ar fi nerealiste.
Scrisoarea se concentreaza pe imprumuturile in franci elvetieni dar afirma ca aceleasi argumente sunt valabile si pentru cele in yeni japonezi sau dolari americani.

Imprumuturile in valuta reprezentau la sfarsitul lui iunie 72% din totalul creditelor acordate populatiei, dintre care 91% in alte monede decat euro, majoritatea in franci elvetieni.