Analist Saxo Bank: Portugalia a devenit o tinta pentru un ajutor de finantare in 2011

Valoarea ridicata a datoriei publice din Produsul Intern Brut (PIB) al Portugaliei face din aceasta o tinta in 2011 pentru un ajutor de finantare, este de parere Christian Blaabjerg, chief equity strategist la Saxo Bank.

“Ne asteptam ca dupa Grecia si Spania sa ceara un ajutor de finantare. Si Portugalia a devenit o tinta pentru ajutor in 2011 in conditiile in care datoria publica este estimata la 86% din PIB in 2010”, a declarat Christian Blaabjerg (foto) in cadrul seminarului “Pietele de capital internationale in 2011”, organizata de Ziarul Financiar si Saxo Bank.

Specialistul isi bazeaza afirmatiilor pe faptul ca Portugalia nu se va mai putea finanta prin titluri de stat la dobanzi ridicate.

In 2010, zona euro a avut crestere economica datorita exporturilor din partea Germaniei. Totusi, in conditiile in care rata de export se va reduce in Germania cresterea economica a tarii s-ar putea reduce, fara a trece pe teritoriu negativ, lucru ce va afecta economia zonei euro.

Majoritatea economistilor consultati de Reuters considera ca Portugalia va avea nevoie de un ajutor financiar de la Uniunea Europeana similar celor primite de Irlanda si Grecia anul trecut.

Comisia Europeana a anuntat ca nu au loc discutii privind un acord de finantare externa pentru Portugalia din partea Fondului Monetar International si Uniunii Europene.

CE a reactionat astfel la informatiile aparute in presa in ultimele zile, conform carora Germania, Franta si alte tari fac presiuni asupra Portugaliei sa ceara ajutor financiar de la UE si FMI.

Costurile de finantare ale Portugaliei au crescut puternic pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro. Portugalia are unul din cele mai mari deficite bugetare din zona euro si este considerata "urmatorul candidat" pentru un acord de finantare externa, dupa Grecia si Irlanda.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri