Randamentul cerut de investitori pentru titlurile la sase luni a crescut de la 4,82% in noiembrie la 4,9%, iar suma atrasa, de 1,95 miliarde de euro, a fost suprasubscrisa de 3,4 ori, fata de 5,15 ori in noiembrie, potrivit Mediafax.

Dupa ce Grecia a depasit primul obstacol de finantare din acest an, atentia investitorilor s-a mutat asupra Portugaliei, care urmeaza sa vanda miercuri obligatiuni pe cinci si zece ani. Portugalia este considerata urmatoarea tara care va apela la ajutorul financiar al Uniunii Europene si Fondului Monetar, urmand exemplul Greciei si Irlandei.

Temerile legate de criza datoriilor statelor de la periferia zonei euro au impins rata in piata pentru obligatiunile portugheze pe zece ani la peste 7%, nivel considerat nesustenabil.

Citeste si:

Atentia pietei financiare va fi indreptata si catre licitatiile pentru vanzarea de obligatiuni pe care le vor organiza joi Spania si Italia, pentru semne privind extinderea crizei datoriilor.

Grecia a acceptat anul trecut un acord de imprumut in valoare de 110 miliarde de euro de la UE si FMI, pentru a evita colapsul financiar.