Nivelurile mari ale datoriilor de stat acumulate in urma masurilor de combatere a crizei financiare au redus pana la niveluri extrem de reduse capacitatea tarilor de a face fata unor noi socuri, se arata in raportul 2011 Global Risks lansat miercuri de institutie, informeaza Mediafax.

"Politicile fiscale actuale sunt nesustenabile in majoritatea economiilor industrializate. In absenta unor corectii structurale profunde, se va resimti un risc ridicat de faliment de stat", a declarat Daniel Hofmann, economistul sef al Zurich Financial Services, care a contribuit la intocmirea raportului.

Analiza a identificat 37 de riscuri globale, iar raportul preceda reuniunea anuala organizata de WEF la Davos, in Elvetia, unde vor fi prezenti lideri politici, oficiali din partea bancilor centrale si cele mai importante figuri din lumea afacerilor.

"Intreaga lume este poate mai vulnerabila la socuri decat in orice moment din ultima jumatate de secol. Reactia la criza financiara a golit trezoreriile nationale si a taiat veniturile populatiei, si pe deasupra riscurile fundamentale, prezente si in trecut, s-au conservat", a declarat directorul executiv de business al WEF, Robert Greenhill, intr-o conferinta de presa sustinuta la Londra.

Citeste si:

Datoriile mari de stat au fost mentionate de WEF drept o amenintare importanta si in raportul de risc de anul trecut, iar criza din Grecia a dominat intalnirea din 2010 de la Davos, eclipsand alte subiecte.

Intre timp, criza din zona euro a inghitit si Irlanda, care a fost impinsa de asemenea pe calea unui acord cu FMI, si ameninta acum Portugalia si probabil Spania, a patra mare economie europeana. Investitorii se tem ca tarile "de la periferia zonei euro" nu isi vor putea onora angajamentele financiare.

Un alt subiect important aflat pe agenda summit-ului de la Davos ar putea fi divergentele mai adanci ca niciodata dintre expansiunea economica fara precedent din statele emergente si oboseala resimtita de economiile dezvoltate.

Astfel de dezechilibre cresc riscul aparitiei protectionismului industrial si razboaielor valutare.