Inflatia din cele 12 state din zona euro s-a mentinut in luna decembrie peste cerintele Bancii Centrale Europene (BCE), ceea ce ar putea conduce in luna martie la o noua majorare a ratei dobanzii de referinta, informeaza Reuters. Potrivit estimarilor realizate de Eurostat, biroul european de statistica, preturile de consum s-au majorat in aceasta luna cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut, dupa ce in noiembrie inflatia annuala a fost de 2,3%, iar in septembrie de 2,6%. Datele prezentate astazi de Eurostat arata ca inflatia din zona euro si-a continuat ritmul descendent, fiind la cel mai mic nivel din luna august, dar ramane inca peste tinta de 2% impusa de BCE.
Anul trecut, cresterea cu aproximativ 50% a pretului petrolului a reprezentat principala cauza care a determinat institutia bancara la a recurge la majorarea dobanzii de referinta pentru prima oara dupa o perioada de mai bine de cinci ani. Petrolul a ajuns la sfarsitul lunii august din 2005 la o cotatie record de 70,85 dolari pe baril, dupa care a scazut cu aproape 12% pe restul anului.

Noile informatii privind dezvoltarea economica din zona euro sunt mult mai optimiste, productia industriala din Europa a crescut in luna decembrie la cel mai ridicat ritm din ultimele 16 luni, iar somajul din Germania a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani. Investitorii preconizeaza o noua majorare a ratei dobanzii de referinta in prima jumatate a acestui an, iar fluctuatiile preturilor la materiile energetice ar putea contribui la luarea unei asemenea decizii din partea BCE.

"BCE va reactiona intotdeauna daca perspectivele inflatiei se inrautatesc" a precizat Otmar Issing, economist la BCE, intr-un interviu publicat de cotidanul german "Boersen Zeitung". Aceasta declaratie a venit la o zi dupa ce Guy Quaden, membru in consiliul de guvernare al BCE, a afirmat ca dobanda de referinta nu va ramane la acest nivel la nesfarsit. BCE, care are ca obiectiv principal lupta impotriva inflatiei, estimeaza ca inflatia se va situa in jurul cotei de 2,1% in 2006, in continuare peste plafonul de 2%. Totusi, alti economisti spera ca inflatia va continua sa scada si ca va ajunge in cursul acestui an la 2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri