Anul trecut, cresterea cu aproximativ 50% a pretului petrolului a reprezentat principala cauza care a determinat institutia bancara la a recurge la majorarea dobanzii de referinta pentru prima oara dupa o perioada de mai bine de cinci ani. Petrolul a ajuns la sfarsitul lunii august din 2005 la o cotatie record de 70,85 dolari pe baril, dupa care a scazut cu aproape 12% pe restul anului.

Noile informatii privind dezvoltarea economica din zona euro sunt mult mai optimiste, productia industriala din Europa a crescut in luna decembrie la cel mai ridicat ritm din ultimele 16 luni, iar somajul din Germania a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani. Investitorii preconizeaza o noua majorare a ratei dobanzii de referinta in prima jumatate a acestui an, iar fluctuatiile preturilor la materiile energetice ar putea contribui la luarea unei asemenea decizii din partea BCE.

"BCE va reactiona intotdeauna daca perspectivele inflatiei se inrautatesc" a precizat Otmar Issing, economist la BCE, intr-un interviu publicat de cotidanul german "Boersen Zeitung". Aceasta declaratie a venit la o zi dupa ce Guy Quaden, membru in consiliul de guvernare al BCE, a afirmat ca dobanda de referinta nu va ramane la acest nivel la nesfarsit. BCE, care are ca obiectiv principal lupta impotriva inflatiei, estimeaza ca inflatia se va situa in jurul cotei de 2,1% in 2006, in continuare peste plafonul de 2%. Totusi, alti economisti spera ca inflatia va continua sa scada si ca va ajunge in cursul acestui an la 2%.