Cotatia ridicata a francului elvetian, care s-a apreciat puternic in ultimele luni, poate afecta redresarea economiei Elvetiei si nu poate fi combatuta decat de banca centrala, potrivit Ministerului Economiei din aceasta tara, transmite agentia AFP, preluata de Mediafax.

"Aprecierea francului poate ingreuna relansarea economiei", se arata intr-un comunicat al Secretariatului de Stat pentru Economie (Seco).

Daca situatia se va mentine, nivelul ridicat al francului in raport cu euro si dolarul implica riscuri considerabile, potrivit institutiei.

In ultimul an, moneda elvetiana s-a apreciat cu peste 12% fata de euro si cu mai mult de 5% in raport cu dolarul.

Seful Seco, Jean-Daniel Gerber, crede ca Elvetia este "victima propriului succes", intrucat soliditatea fundamentelor economice a contribuit la intarirea francului, pe langa rolul sau de moneda refugiu fata de riscuri.

Gerber a afirmat intr-o conferinta de presa ca Elvetia nu se afla in criza, ci intr-o situatie relativ dificila, marcata de incertitudini.

Aprecierea francului are un impact negativ in special asupra exportatorilor ale caror livrari au loc mai ales in Uniunea Europeana si ale caror marje au scazut.

Importatorii au avut in schimb de castigat, fapt reflectat insuficient in preturi, potrivit Seco, care a organizat vineri o intalnire cu partenerii economici si sociali, pe tema evolutiei francului.

Potrivit institutiei, aprecierea francului poate fi combatuta doar prin masuri de politica monetara, de catre Banca Nationala Elvetiana.

Intre masurile indirecte mentionate de Seco se numara continuarea deschiderii pietelor si incheierea unor acorduri de liber schimb.

Banca centrala a intervenit in mai multe randuri pe pietele valutare pentru a tempera intarirea francului, dar fara mare succes, potrivit analistilor.
In urma interventiilor pe piata, banca centrala ar putea raporta pentru anul trecut pierderi din operatiunile valutare in valoare de 30 de miliarde de franci (23,2 miliarde euro), in urma aprecierii monedei elvetiene, potrivit estimarilor bancii Sarasin.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Bomba cu ceas din cauza francului: Elvetia, in recesiune
Setari Cookie-uri