"Din pacate, faptul ca testele de stres din Irlanda s-au dovedit necredibile pune sub semnul intrebarii celelalte teste de stres. Din acest motiv avem nevoie de o noua runda de teste de stres, cu evaluari mai profunde si control al actiunilor autoritatilor nationale", a declarat Lorenzi Bini Smaghi, membru in consiliul Bancii Centrale Europene (BCE), informeaza Mediafax.

Liderii UE au convenit la sfarsitul anului trecut sa deruleze o noua evaluare a bancilor din Europa, incercand sa recastige increderea pietelor financiare. Testele vor incepe in luna februarie.

Autoritatile financiare din Irlanda au derulat anul trecut teste de stres la cele mai mari banci irlandeze, Bank of Ireland si Allied Irish Banks, pentru a le pregati de transferarea creditelor neperformante la o banca de stat, o asa-numita "bad bank", creata pentru absorbtia activelor toxice din sistem.

Testele de stres derulate anul trecut in sistemul bancar european au dezvaluit probleme majore la numai sapte banci din cele 91 verificate in 20 de state. Acestor institutii de credit li s-a impus majorarea capitalului cu un total de 3,5 miliarde euro, suma mult mai mica decat anticipau analistii.