BP si Rosneft au incheiat un acord care presupune un schimb de actiuni si exploatarea in parteneriat de zacaminte petrolifere, grupul britanic castigand accesul la perimetre din zona arctica rezervate anterior exclusiv companiilor ruse, transmite Reuters.
BP, inca in "convalescenta" dupa dezastrul de anul trecut din Golful Mexic, va ceda 5% din actiunile proprii, pachet evaluat la 7,8 miliarde de dolari, contra 9,5% din capitalul Rosneft, informeaza Mediafax.

Acordul a declansat imediat comentarii despre securitatea economica a Statelor Unite din partea a doi congresmeni de la Washington si a atras critici dure din zona organizatiilor pentru protectia mediului.

Intelegerea acopera zone uriase din sectorul arctic controlat de Rusia, BP anticipand ca zacamintele ar putea contine miliarde de barili de petrol si gaze care nu puteau fi atinse in trecut de companii din afara Rusiei.

Contractul, care ar putea intra in vigoare in urmatoarele saptamani, subliniaza si revitalizarea relatiilor dintre BP, directorul sau general Bob Dudley, si Moscova. Dudley a fost nevoit sa paraseasca Rusia in 2008, el aflandu-se atunci la sefia joint venture-ului TNK-BP, detinut in proportie de 50% de grupul britanic.

Oficialitati ruse au declarat ulterior ca tocmai experienta BP cu solutionarea deversarii catastrofale din Golf recomanda compania pentru dezvoltarea zacamintelor petrolifere dintr-o regiune atat de vulnerabila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri